artikler
Langrennsbindinger

Langrennsbindinger

03.11.2017 Av Jørgen Matsen nettSPAMFILTER@bull-ski-kajakk.no

De siste årene har det skjedd mye på bindingsfronten for langrennski, kort fortalt har nå NNN-systemet blitt en felles standard som er kompatibel på tvers av alle produsenter. Unntaket er at Salomon opprettholder produksjonen av SNS sko bindinger for "ettermarkedet" 

Rottefella

Har utviklet NNN-systemet og sko med Rottefella såler passer på alle langerennsbindinger produsert av Rottefella tilbake til NNN II fra 90-tallet; Xcelerator NIS, Performance NIS, R4 NIS, R3 og eldre NNN II.

Moderne Rottefella bindinger monteres ved hjelp av NIS-plate som er limt på skiene, for 17/18 sesongen gjelder dette primært Madshus ski. Unntak her er de nye MOVE bindingene.

Ler mer om MOVE™

Sko med Rottefella såler kan også brukes på de andre NNN-kompatible systemene PROLINK og TURNAMIC.

Salomon

Salomon kom med et NNN-kompatibelt system kalt Prolink for 16/17 sesongen. Disse bindingene er spesialtilpasset sko med Salomon Prolink såle, men du kan også bruke sko med Rottefella og Turnamic såle på disse bindingene., vice versa. Prolink bindingene monteres med skruer og kan monteres på alle typer ski med unntak av ski fra Rossignol og Fischer med IFP Turnamic plate (ikke godkjent å borre igjennom). Ski fra Salomon og Atomic er forborret for rask og korrekt montering av bindingene. Ønsker du flyttbar Xcelerator binding på forborrede ski, finnes det nå en NIS-plate som kan monteres etter Salomon sin "skrue-mal", denne platen har 6 ulike posisjoner.

Har du ski med SNS såle? Da gjelder de samme gamle regler:

- klassisksko med to metall stenger: SNS Propulse binding

- skøytesko med to metall stenger: SNS Pilot binding

- sko med en metallstang: SNS Profil CL eller SKT

Fischer / Rossignol Turnamic IFP

For 17/18 sesongen har Fishcher i samarbeid med Rossignol lansert en ny binding som er NNN-kompatibel, Turnamic. Ski fra Fischer og Rossignol kommer nå utelukkende med IFP-plate (Integrated Fixation Plate) og på disse kan de kun monteres Turnamic bindinger. Bindingen er kompatibel med alle sko unntatt SNS-sko

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fjellski BC

Fjellski er fortsatt utelatt fra disse endringene, vi anbefaler Rottefella Magnum BC på alle fjellski som er bredere enn 50 mm på midten. På smalere ski med stålkant kan du med fordel bruke Salomon Prolink eller SNS Propulse / Profil om du vil bruke vanlige langrennsko sammen med disse.

Rulleski

(kommer)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kort oppsummert har du sko med NNN-kompatibel såle? Da må du finne ut hvilken binding som er kompatibel med skien ;-)