Tips fra LYN SKI

Det er nå bare noen få dager igjen til verdens største skirenn går av stabelen; Vasaloppet 2020. For mange er dette årets store mål. Både for eliten og bredden. Bare å gjennomføre Vasaloppets 90km er en prestasjon i seg selv. Om man går for turen sin skyld, har mål om å fullføre, eller går for best mulig plassering, er forberedelsene man gjør de siste dagene helt avgjørende. Dette gjør at man er den beste utgaven av seg selv. Kroppen fungerer best mulig, og opplevelsen blir bedre, uansett ambisjonsnivå. 

 

Først og fremst må man tenke at jobben er gjort. Treningen man har lagt ned siste året er som den er. Man får ikke påvirket grunnformen noe mer nå. Senk skuldrene, og tenkt heller på hva du faktisk kan påvirke inn mot løpsdagen.

 

Treningsmessig bør man fokusere på å samle overskudd. Ta heller en hviledag for mye enn for lite. Siste økt bør ikke være etter torsdagen før løpsdagen. Dette kan gjerne være en intervall, for eksempel 5 x 4min med bra trøkk. Fredag eller lørdag blir for mange en reisedag. Avhengig av når man ankommer, er det smart å bevege seg litt på lørdagen. Test ski, og gå gjerne en liten økt etterpå. Ikke mer enn ca 1 time rolig, og kanskje med noen pådrag. Viktig at man da går helt rolig, og holder seg slavisk i sone 1. Legg gjerne inn noen få stigningsdrag eller en mini-intervall. For eksempel 3 x 2min i sone 3-4. Dette er bare for å vekke kroppen, og skal ikke oppleves anstrengende.

 

Når det gjelder ernæring, er ikke dagene før Vasaloppet tiden for å prøve lavkarbodiett eller andre slankekurer. Allerede fra torsdagen er det viktig å få i seg bra med karbohydrater. Pasta, pizza og brødmat er fin Vasaloppskost. Ikke gå sulten noen av disse dagene. Pass på å fylle på jevnt med mat. Spis normale porsjoner, men legg inn mellommåltider eller ekstra måltider. Det er også viktig å få i seg en del salt de siste to dagene før konkurransen. Dette er for å holde væskebalansen, og motvirker kramper. Spis potetgull med salt, eller salt maten litt ekstra de siste dagene før. Pass også på å drikke godt med vann. Overdriv gjerne dette dagen før. Farris er sånn sett veldig bra da man slår to fluer i en smekk, med både salter og vann.

 

På løpsdagen bør man spise en god frokost. Mange synes dette er vanskelig da man har konkurransenerver og man spiser tidligere enn normalt. Spis noe enkelt, som loff med sjokoladepålegg. Har man vært flink med næringsinntaket de siste dagene før, er det uansett ikke krise om matlysten er dårlig på løpsdagen. Drikk også gjerne kaffe da dette får i gang fordøyelsen, og inneholder koffein. Før start bør man også ha drukket godt, helst sportsdrikk, gjerne opp mot en liter.

 

Under løpet konsumeres det mye sportsdrikk. Mye mer enn normalt. Dette kan få uheldige konsekvenser for magen dersom man ikke er vant til det. Noen tips der, er å drikke sportsdrikk også dagene før løpet, for å venne magen til dette. Bruk også en sportsdrikk du liker og kjenner, så kroppen vet hva den får. Finn ut hvilken sportsdrikk som serveres på arrangørens matstasjoner, og test denne i forkant dersom du benytter deg av arrangørstasjonene.
 

Underveis i løpet bør man drikke hvert 20-30 minutt. Det er viktigst i starten. Slurver man med dette de første par timene, må man regne med å betale tilbake med renter på slutten. Aldri stå over en matstasjon. Man bør få i seg rundt 2 dl drikke hver gang. En rask slurk holder ikke. Lag en plan og tren på hvordan du skal løse dette. Hvis man har mulighet er det også gunstig å få i seg fast føde underveis. Marsipan, sjokolade eller en slags bar er fint å spe på med.

 

Bull Ski & Kajakk kommer med smøretips og førerapporter på Bulls facebookside fram mot søndagen.

 

Lykke til!  

Mvh
Sondre Grønvold