Mange forbinder løping med slit og svette, og kvier seg for å komme i gang med en økt. De trener som regel feil ved å løpe alt for hardt når de først går ut døren og dette ender med at de færreste fortsetter løpetreningen sin.

Løping skal være noe som gir deg glede og mestringsfølelse, men også noe som gir fordeler for fin fysiske og psykiske helse.  

Løping er ikke alltid superlett, men vi i Bull Ski & Kajakk ønsker å bidra til at løpetreningen blir så bra som den kan bli.

1. Tålmodighet

Til deg som har lite erfaring med løping, anbefaler vi deg å være tålmodig med treningen. Det tar ikke en uke å bygge god form, og på veien vil det komme oppturer og nedturer. En nybegynner vil raskt merke framgang og stigende form. Dog er løping belastende for kroppen, og man må vøre forsiktig med opptrappingen og ta seg god tid med å tilvenne kroppen belastningen. I vårt løpeprogram har vi kommer med gode styrkeøvelser som er gunstig å gjennomføre slik at du skal bli en bedre løper og holde deg skadefri.

2. Vær smart

Selv om det står på treningsplanen at du skal gjennomføre en rask eller rolig økt, er det viktig å kjenne etter kroppens signaler. Kun du kjenner hva kroppen din tåler, og hvis kroppen din sier i fra at den enten er sliten eller vond, må man bremse i tide. Vær din egen trener og ta den ene dagen med fri før det eventuelt utvikler seg til det verre. Planen skal hjelpe deg med å bygge deg gradvis opp, men vi alle har kroppsbygning som gjør at vi vil tåle treningen ulikt. Det er derfor viktig at du finner din egen grense, og være forsiktig med å krysse den. Både punkt 1 og 2 vil være store bidragsytere for at du vil oppleve treningen som en glede og motivasjon hvis du hele tiden har god kontroll. Gevinsten av dette er som regel alltid endorfiner og lykkerus av å merke en positiv stigning av formen og resultater.

Motivasjonen kan virke varierende fra dag til dag, og det vil komme en skikkelig dørstokkmil følelse. Iblant lurer kroppen din deg her, eller faktisk er ærlig. Beste måten å finne ut dette på er å for eksempel komme seg ut på økt, og snu etter 10 minutter om kroppen ikke har bedret seg. Du angrer aldri etter å ha gjennomført en økt, og sitter igjen med en god følelse! Men det er på ingen slags måte en skam å snu, for om du snur etter de 10 minuttene så er det fordi kroppen rett og slett ikke klarer den dagen grunnet total belastning eller sykdom.

3. Trene sammen

Ikke alle er like gode på å trene rolig, og man kan fort bli alt for giret til å løpe akkurat litt for fort på de rolige turene sine spesielt om man er alene. Derfor anbefaler vi deg å finne en eller fler å trene med, og helst på samme nivå. På de rolige turene skal intensiteten være slik at dere kan holde en samtale gående uten å anstrenge deg. Det er også lettere å komme seg ut på øktene sine om man har en avtale med noen. Det er en fin måte å være sosial på, og for eksempel avslutte turen på en kafe. I tillegg kan dørstokkmila bli litt kortere når man har en avtale å forholde seg til.

4. Variasjon av trening

Vær flink med å ha en god variasjon i treningen din, hvis det blir mye av det samme kan det bli monotont og kjedelig i lengden. Du ender kanskje opp med at løpingen bare blir et kortsiktig prosjekt og du kan i tillegg utvikle skader om underlaget er det samme. Løper du konstant på asfalten, vil det kunne bli hardt for beina om du ikke er herdet. Gjerne oppsøk områder med grusveier eller terreng. Finn nye ruter, da vil du få nye opplevelser å utforske og se.

5. Riktig bekledning

Å kle seg riktig er ganske viktig for sin egen komfort gjennom turen. Det er verken behagelig å kle seg for lite eller for mye, og man vil bruke mye energi på å tenke over det. Bull Ski & Kajakk har alt du trenget av treningsklær og tilbehør for både de varme og kalde dagene. Månedene mot april kan vi møte på temperatursvingninger, og det vil være behov for ulikt tøy uke til uke. I vintermånedene når det er kaldt ute er det fort gjort å kle seg feil, noe vi aller fleste gjør. Man er redd for å fryse og vet at det er iskaldt ute, og derfor kler på seg flere lag før økt. Ofte blir man påvirket av hvor mye man skal kle på seg bare av å åpne opp ytterdøren å kjenne. Det er her første feilen oppstår, for om du er litt kald før og i starten av økten lover det godt. Etter ti minutter vil du allerede være varm, og det lille du frøys i starten er allerede glemt. Kler du deg for varmt derimot vil du bli fort svett og våt, og kan begynne å fryse. Mye klær kan også gi dårlig bevegelse, og vil prege gleden negativt gjennom økten. Bruk heller flere tynne lag enn tykt siden de gir bedre luft mellom plaggene. Til all løping utendørs holder det som regel med 2 lag, med mindre gradestokken kryper mindre enn minus 15. Beina er i aktivitet og vil ikke trenge mye lag når de holder seg varme, det er derimot overkroppen som man trenger å kle seg mest.

 

Skrevet av nettbutikkmedarbeider, Frida Byfuglien

 

Meld deg på vårt eget nyhetsbrev for løpere under. Her vil du motta tips & triks, produktanmeldelser, gode tilbud og løpeprogram.