Fluorforbud - hva nå?

Det har vært snakket om i flere år, yngre løpere har allerede forholdt seg til det i flere sesonger, men nå kommer også junior- og seniorklassene etter med totalforbud mot all fluor i skismøring. 

Vi opplever stor pågang og mye spørsmål rundt hva dette innebærer og hvordan man skal gå frem for å unngå fluorrester på ski og utstyr. I denne lille artikkelen skal vi forsøke å gi svar på det vi vet – og også nevne litt om det vi ikke kan være helt sikre på ennå. 

Når et stoff som fluor blir forbudt i skismøring blir det selvfølgelig mye snakk og rykter som går. Noe som er helt naturlig med den store interessen som ligger mot skisporten i Norge. Det snakkes om røde målinger, det nevnes grønne målinger som blir røde. Det nevnes smitte fra «forurensede» produkter. Vi har opplevd at fluorfrie produkter har blitt tilbakekalt. Generelt det man kan forvente når en verden som skismøring snus på hodet og det blir en ny hverdag. 

Denne praten må vi nok bare venne oss til, men la oss gå litt inn det vi konkret kan gjøre for å være så sikker som mulig på at sesongen kan komme med et fluorfritt utgangspunkt.

swix cleaner

Hvor begynner vi? 

For å sikre fluorfrie ski nå som skirennene kommer er det viktig å tenke at alt som senere kommer i kontakt med skiene må rengjøres godt. Husk at dersom det er brukt fluorholdig glider som lagringsvoks er det viktig å fjerne denne glideren fra skiene først. 

Fjern også all fluorholdig smøring fra smørekofferten og smøreboden så slipper man usikkerhet rundt dette senere. 

Før vi kan begynne jobben med å rengjøre ski som det har vært brukt fluor på må vi begynne med utstyret vi behandler skiene med og på. For mange vil dette bety at man starter med å rengjøre smøreboden. Støvsuging og vasking av overflater som smørebord, profiler, siklinger osv kan gjøre med en vanlig skirens som Swix Base Cleaner I64. Husk også å vaske smøreforkleder og andre ting som benyttes i forbindelse med smøring av ski. 

Ut fra det vi har hørt til nå kan vi ikke anbefale vask av følgende produkter grunnet usikkerhet rundt hvorvidt de faktisk blir fluorfrie:

  • Skitrekk – spesielt dersom det er fraktet ski med høyfluor eller fluorpulver, FIS og NSF sier at skitrekk kan vaskes, men det er også kommet rapporter på at ski har blitt smittet i trekk som har vært vasket, så vi tør ikke å garantere for vasking av skitrekk 
  • Skistropper 
  • Børster og korker, både manuelle og rotor 

Disse produktene anbefaler vi å bytte med nye, garantert fluorfrie. NB! Ikke kast de gamle børstene helt med en gang, de kan brukes i innledende fase når skiene skal renses. 

Vask og rens av ski

Når utstyr er vasket og evt byttet ut er det tid for å vaske skiene. FIS har utarbeidet en metode som er kvalitetssikret av flere aktører, blant annet Swix (se video) og NSF.

Hvordan rense ski og utstyr for fluor .pdf (skiforbundet.no)

Etter den innledende rensen er det viktig å bruke skiene, fortsette med fluorfri glider og gjerne gjenta renseprosessen noen ganger gjennom vinteren. Ski som har brukt høyfluorprodukter vil ha fluorrester dypt nede i skiene og dette vil med tid trenge opp til overflaten. Dette er ikke noe som skjer over natten, men dersom en renset ski blir stående lenge uten bruk og gliding vil den kunne gi utslag på en senere måling dersom rensemetoden ikke gjentas. 

Preppeutstyr

Se mer

Redd for rød måling? 

Det er naturlig en bekymring for at man skal bli disket eller være skyld i at en løper blir nektet start nå som det skal gjøres målinger på nasjonale renn. Vi så det allerede i verdenscup-åpningen i alpint, selv de profesjonelle kan gjøre feil, i det tilfellet da en kork som skulle vært kastet. 

Ut fra kommunikasjon fra Norges Skiforbund og Swix og deres rensemetode for ski ser det heldigvis ut til at det er kommet frem en oppskrift som sikrer at skiene er fluorfrie til skirenn. Dette forutsetter selvfølgelig at den grunnleggende jobben med vask og bytte av utstyr er gjort etter boka. 

Det viktigste å gjenta her er rett og slett – Følg prosedyrene og vær nøye så blir dette en flott fluorfri vinter. 

Hva med produkter? 

Kanskje den største omveltningen for smøring til skirenn er at det blir mange nye produkter å forholde seg til. Dette er nytt for dere, og fortsatt forholdsvis nytt for oss, så noe må læres på nytt.

Vi har gjennom de to siste vintrene testet fluorfrie produkter og nye påføringsmetoder ukentlig sammen med Bull Superski i Holmenkollen. Glidprosjektet vårt fortsetter denne vinteren og vi gleder oss til å dele våre resultater med dere.  

Følg med her når snøen kommer! 

 

Vil dere dykke dypere inn i det fluorfrie arbeidet som er lagt ned finner du NSF sin temaside her: 

En fluorfri virksomhet (skiforbundet.no)

Børster

Se alle